Dimitrije DavidovićНа данашњи дан 1789. године рођен је Димитрије Давидовић, новинар и публициста, министар просвете и унутрашњих дела, покретач "Новина сербских" (Земун, 24. 10. 1789 - Смедерево, 06. 04. 1838)

На данашњи дан 1918. године бољшевичка олош је стрељала свештеномученике Александра Федосејева, Алексија Стабникова, Константина Широкинског, Ивана Флерова, презвитере;

Вениамин ФедченковДанас се сећамо и  приснопамјатног митрополита Венијамина (Федченкова). Напустио је Русију са белогардејцима и био је један од веома ретких људи и клирика посебно, који се касније вратио у њу (1948. године). Упокојио се десет година касније, на данашњи дан 1958. године у Псковско-Печерској лаври. Једно време се подвизавао у србском скиту Светог Саве у близини намастира Студеница, за епископа га је хиротонисао Антоније Храповицки. Оставио је богато наслеђе као духовни писац и данас се многа дела владике Венијамина читају са одушевљењем од стране православних верника.

300px White House 3Тога дана 1993. године, из тенкова је био гађан Врховни Совјет Русије, који се није слагао с политиком коју спроводим Борис Јељцин. Том приликом погинуло је најмање 300 људи.

На данашњи дан 1853. године руски адмирал Г. Невељски на Сахалину је подигао руску заставу.

На данашњи дан 1853. године, објавом рата Русији Отоманско царство је започело Кримски рат, у којем су му се 1854. придружиле Француска, Велика Британија и Сардиниска краљевина (Пијемонт). Бестидна Европа, само 40 година после спасавања целе Европе од Наполеона, Русија је подвргнута нападу европских сила због азијатских турских крволока који су под тешким гњетом држали православне народе на Балкану….

550px Russia Murmansk region relief location mapНа данашњи дан 1916. године основан је град Романов на Мурману, кога је бољшевичка олош преименовала у Мурманск. Тај град је данас најкрупнији град на свету који се налази иза северног поларног круга.

Sputnik asmНа данашњи дан 1957. године СССР је лансирао у орбиту око Земље први вештачки сателит "Спутњик 1", тежак 83 килограма, који је летео по елиптичној путањи до висине 900 километара. Запад, посебно САД, био је запањен, јер је сателит могла да избаци само изузетно снажна ракета, много јача од сваке којом се експериментисало у САД. Убрзо је уследило оштро совјетско-америчко надметање у свемиру.

DjordjeNesicНа данашњи дан 1959. године умро је Ђорђе Нешић, офталмолог, оснивач Очне клинике у Београду, професор Медицинског факултета у Београду, академик (Шабац, 15. 06. 1873 - Београд, 24. 10. 1959)

VinogradovТога дана 1969. године упокојио се академик Виктор Владимирович Виноградов (1895-1969),

На данашњи дан 1998. године упокојио се лингвиста, књижевни критичар Јуриј Николајевич Калачников (1928-1998), конструктор артиљеријског оружја (РСЗО «Град», «Ураган», «Смерч», артиљеријских система «Гиацинт» и «Тулипан»), лауреат највећих државних награда.

Тихомир ОрешковићНа данашњи дан 2000. године суду на Ријеци започет истражни поступак против Тихомира Орешковића и четири Госпићана који су осумњичени за ратне злочине над српским цивилима на подручју Госпића 1991. године.

На данашњи дан 2001. године руководство СРЈ и Републике Српске, које су предводили председници Војислав Коштуница и Мирко Шаровић, у Београду су формирали Веће за сарадњу.

На данашњи дан 2001. године, руски авион ТУ - 154, који је из Тел Авива кренуо у руску луку Новоросијск, срушио се у Црно море, а свих 77 путника и чланова посаде погинуло.

Данас се у Русији обележава Дан космичких снага Руске Армије.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com