Screenshot 2023 09 08 175634

Напомена: Поштовани читаоци, Вашој пажњи нудимо интегрални текст Резолуције са Округлог стола "Породичног сабора" коју је подржао велики број наших угледних јавних личности, а која је предата у Министарство просвете Републике Србије дана 26.3.2024. године. Молимо све заинтересоване који желе да се придруже овом захтеву да нам пишу на електронску адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

   †   †   †

После свих излагања, која смо чули на Округлом столу одржаном 28.9.2023. у Београду, у организацији Породичног сабора, а имајући у виду члан 26, став 3 Универзалне декларације о људским правима који каже да „Родитељи имају првенствено право да бирају врсту образовања за своју децу“, као и Протокол 1. Члан 2. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода који каже да „држава поштује право родитеља да обезбеде образовање и наставу који су у складу с њиховим верским и филозофским уверењима“, донели смо одлуку да се Министарству образовања Р. Србије поднесу захтеви:

1. Захтевамо да Р. Србија, као што су већ учиниле Русија, Иран и неке друге земље, законодавно утврди да је српски Устав изнад законских аката, која нам намећу Уједињене нације, Светска здравствена организација и друге међународне установе, и да ми нисмо у обавези да та акта прихватимо и применимо уколико се косе са вером, традиционалним моралом, културом и историјом народа, који живе у Р. Србији, а на првом месту, већинског, српског народа.

Да Србија, треба да, попут: Русије, Индије, Ирана, Јапана, Швајцарске, Пакистана, Нигерије и других земаља одбије да примени неке програме које намеће организација Уједињених нација, Уницеф, Унеско, Светска Здравствена Организација и њима подређене организације, као нпр: „Међународно техничко упутство о сексуалном образовању“ (https://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/ITGSE.pdf ), који је службени водич за све школе широм света, а циљ му је да припреми малу децу за ступање у сексуалне односе.

Такође и документ СЗОСтандарди за сексуално васпитање у Европи“ (https://www.icmec.org/wp-content/uploads/2016/06/WHOStandards-for-Sexuality-Ed-in-Europe.pdf ), који садржи упутства за вртиће и школе за сексуално образовање.

2. Да се из система образовања – (уџбеника, помоћних уџбеника и лектире) избаце сви садржаји везани за пропаганду хомосексуалности, транссексуалности и родне идеологије, јер су то теме о којима деца не треба да се уче у школи на позитиван начин, будући да су стране вери, традицији и моралу, који заступа већински народ који живи у Р. Србији, па је то заправо наметање страног система вредности и представља културолошку окупацију – вид културолошког рата против нашег народа. Такође је потребно да се сви наведени негативни садржаји, који су до сада убачени у образовни систем Р. Србије замене позитивним садржајем, који је у складу са вером, традиционалним моралом, културом и историјом народа, који живе у Р. Србији.

Садржај, који је до сада убачен у наш образовни систем, и који ми, подржавајући патријарха српског, г. Порфирија, захтевамо да се избаци из наставног програма јесте следећи, не ограничавајући се само на њега:

а. У уџбенику из Грађанског васпитања деци се пропагирају циљеви невладине организације за лезбејска права „Лабрис“. У уџбенику из кога треба да уче наша деца пише: „Циљеви Лабриса су оснаживање лезбејки и жена другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне да прихвате свој идентитет у данашњем друштву, промоција права на лезбејску егзистенцију и смањење хомофобије, сарадња и умрежавање са лезбејским и другим невладиним организацијама које се баве положајем и правима лезбејки, геј мушкараца, бисексуалних особа, транссексуалних особа, тансродних особа, интерсексуалних особа и квир особа.“

б. У уџбенику из биологије за осми разред (Клет), у лекцији „Полни и родни идентитет“, о чему је нарочито говорио Његова светост у историјској беседи испред храма Св. Саве, се каже: „Право на родни идентитет и сексуалну оријентацију је законом загарантовано право свакога од нас“. Подсећамо да Устав Републике Србије не познаје категорију рода и родног идентитета, док се у Закону о забрани дискриминације наводи „сексуално опредељење“, а не оријентација. То нам јасно говори да се активно ради на пропаганди хомосексуализма и трансродности малолетним лицима, заобилазећи Устав и законе Србије.

Такође уџбеник биологије за осми разред, издавач „Вулкан“, страна 131–135 наводи да су „трансродне особе“, рођене „у погрешном телу“. Такође су спорни и уџбеници биологије издавача: Дата статус, Клет, Нови логос, Национална географија.

г. Уџбеник из историје за осми разред, издавач Клет.

Спорни садржаји промоције хомосексуалности и трансџендеризма пронађени су у осам уџбеника и приручника за основне и средње школе: пет уџбеника из биологије за 8. разред, једном уџбенику из историје за 8. разред, уџбенику из социологије за 4. разред средње школе и приручнику за грађанско васпитање за гимназије.

д. Да се избаци из изборне лектире за 6. разред основне школе књига Јасминке Петровић „Најстрашнији дан у мом животу“, који садржи 7 психолошки негативних тема, од педофилије до суицида, као и друга њему слична лектира. Заменити ову штетну књигу, на пример, књигом „Абафи„, Миклоша Јосике, која је пресудно утицала на Николу Теслу у позитивном смислу, по његовом признању.

3. Неопходно је спречити утицај невладиних организација, које се финансирају и идеолошки управљају из иностранства, на наш образовни систем, јер су оне главни промотери измене свести, социјалног инжењеринга и културолошког рата против нашег народа, са циљем измене нашег традиционалног и религиозног морала и урушавањем породице као основне ћелије друштва.

Ту се нарочито истичу ове про-хомосексуалне невладине организације: „Центар Е8“, „Инцест траума центар“, „Аутономни женски центар“ и „Лабрис“.

4. Израда уџбеника за образовање у Србији мора се вратити домаћим предузећима, уместо да издавачи који нама приређују уџбенике буду у власништву компанија из Немачке, Хрватске и других земаља. Да ли је могуће да Србија нема издавачка предузећа, која могу да састављају уџбенике за нашу децу, него то морају за нас да раде странци? У том смислу, потребно је законом забранити да издавачи уџбеника буду у власништву страних компанија или на било који начин повезани са њима.5. Потребно је основати Форум родитеља Србије као невладину организацију, у који би ушли родитељи, академски грађани који су заинтересовани за дечије образовање, а негују традиционалне вредности, као и просветни радници, и који би у сарадњи са синдикатима образовања, верским заједницама и Министарством образовања, контролисао садржај, који се жели предавати нашој деци.6. Такође, треба скренути родитељима пажњу на то да треба сваки садржај, који се на било који начин предаје у школи, а за који они сматрају да није у складу са њиховим моралом и системом вредности, да пријаве свом надлежном парохијском свештенику, а он ће даље обавестити вишу црквену власт о томе.

308838028 461627759332252 2312061215183216263 n

При доношењу ових захтева, руководили смо се историјском беседом и смерницама Његове Светости г. Порфирија, на Свенародној литији за одбрану породице, одржаном на Усековање 11.9.2022. испред храма Светог Саве, чији изабрани део наводимо овде:

...Једна нас је мисао и једна жеља вечерас сабрала и окупила испред храма Светог Саве: Да будемо оно што јесмо. Да будемо оно што су били наши преци и да то исто буду и наша деца! Да будемо оно што јесмо од када за себе знамо! Да будемо оно што је воља Божија, оно што Бог хоће од нас, а не оно што људи покушавају да добију...

Православна вера нас је обликовала кроз векове, од Светога Саве, преко косовског завета, св. Кнеза Лазара, и ево, до наших дана. Обликовало нас је Јеванђеље Христово, Реч и заповести Божије, обликовало нас је Христово учење. Јеванђељем Божијим смо градили и изградили свој начин живота и свој систем вредности. И тим системом вредности организујемо свој приватни, породични, друштвени, културни живот. На том систему вредности формиран је наш јавни морал. Тим системом вредности градимо односе међу собом, али и са другим и другачијима. Једном речју градимо и негујемо оно што ми јесмо, градимо и негујемо свој идентитет. То је, браћо и сестре, православни, хришћански идентитет, и јеванђелски систем вредности...

Ми никоме не намећемо оно што је наш начин живота, али исто тако и не желимо да нам било ко, са било које стране света да долази, да нам намеће своје вредности, свој поглед на свет. Нећемо, понављам, јер ми никоме не намећемо свој начин живота, да нам нико, макар он и мислио да је бољи од нас, намеће своја правила, свој поглед на свет и свој начин живота.

Породица је један од плодова брака између мушког и женског...

Данас, браћо и сестре, суочени смо са таласима, са најездом, са цунамијем, многих нових система вредности, који се насилно, агресивно, или пак, меком моћи и невидљивим радовима, испод радара – намећу са циљем да угуше сваки постојећи природни или цивилизацијски поредак, да успоставе нову парадигму, нова правила. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединца и заједнице, да све постане релативно, крхко, флуидно. Као да хоће да нам кажу да све што смо до сада знали и чиме смо живели до сада, више одједанпут, од данас - не важи, и да смо заправо, хиљадама година живели погрешно, били у заблуди... Отуда је за нас, православне хришћане неприхватљива ЛГБТК+ идеологија...

Реч је о томе да не можемо прихватити да се било чије слабости, личне склоности и лични избори, који нису у складу са поретком, који је Бог установио, да се пропагирају и намећу као нова друштвена норма, и као ново правило.

Не можемо прихватити да се медији, просвета, култура и политичке установе, претворе у средства сталног, перманентног, псиихолошког и моралног притиска у служби насилног социјалног инжењеринга. Браћо и сестре, ми не можемо дозволити да та идеологија мења модел друштва, којим наш народ живи од кад зна за себе.

Већ смо суочени са плодовима тихог инжењеринга те ЛГБТ идеологије...

Ових дана смо сазнали да су у уџбенике основних и средњих школа код нас, далеко од ока јавности, унете лекције, које пропагирају родну идеологију. Ко је то учино? Да ли је неко вас, чија деца иду у школе, питао нешто о томе, да ли сте ви сагласни са тим? Тражимо од надлежних органа да се одмах из употребе повуку сви уџбеници, приручници и помоћна наставна средства, у средњим и основним школама, у предшколским установама, у којима постоје такве лекције.

То нису вредности по којима ми живимо и по којима хоћемо да живимо!.. Очигледно је да је њима циљ да преобликују друштва - наше друштво, наше вредности, наш начин живота, а да то нисмо ми тражили!

...Други су дошли у нашу кућу, и нама пропагирају своје идеје, поткрадају их нам, намећу их нам, они хоће да нам кажу шта треба да будемо и какви треба да будемо. Ми смо, дакле у овој причи они који су изложени насиљу! Силују нам памет, силују нам душу. Хтели би, али неће моћи...[1]

 photo 2024 03 26 11 48 26

         Делегација "Породичног сабора" испред Министарства Просвете Републике Србије

УЧЕСНИЦИ ОКРУГЛОГ СТОЛА:

 

Протојереј Давид Рухадзе, Грузијска Православна Црква

Протојереј др Александар Романчук (Белоруски егзархат, РПЦ)

Протођакон др Владимир Василик (РПЦ)

Јереј др Оливер Суботић (СПЦ) 

Проф. др Борислав Гроздић 

Проф. др Милош Ковић 

Др Миша Ђурковић 

Др Владимир Димитријевић 

Др Влајко Пановић

Мр Марија Стајић 

Ранко Гојковић

 

РЕЗОЛУЦИЈУ СУ ПОДРЖАЛИ (списак је састављен по азбучном реду презимена потписника):

 

Предраг Адамовић, удружење „Баштионик“

Др Павле Ботић, универзитетски професор

Милана Бабић, новинар

Саша Боројевић, председник удружења „Породични аларм“

Весна Веизовић уредник портала Васељенска

Радмила Васић, дипломирани инжењер, бивши посланик

Милован Васиљевић, политичар

Сања Вујановић, политичар

Душко Велковски, међународна федерација новинара.

Др Стеван Гајић, научни сарадник Института за европске студије и професор по позиву московског универзитета МГИМО

Владислав Ђорђевић, историчар и публициста

Слободан Ерић, уредник часописа Геополитика

Др Мића Живојиновић, професор

Дејан Петар Златановић, Србин инфо

Иван Костић, политичар

Наташа Јовановић, новинар

Милован Јаковљевић, политичар

Др Василије Крестић, академик САНУ

Александар Лабан, писац

Александар Лазић, Стање Ствари

Никола Лончар, Тесла фондација Србија

Др Зоран Милошевић, научни саветник

Љуба Манасијевић, етно појац

Др Божидар Митровић, правник, професор

Протојереј Јован Пламенац

Светозар Пандуровић, ликовни уметник

Др Ратко Ристић, Проректор Београдског Универзитета

Сава Росић, преводилац са руског

Алек Рачић, Др Прим. проф. (РАС Академија)

Др Радомир Саичић, академик САНУ

Слободан Стојићевић, публициста и преводилац

Милан Старчевић, новинар часописа Геополитика, Београд

Иво Струјић, адвокат

Бранислав Станковић, историчар и виши кустос Музеја у Шапцу.

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Др Александар Ћорац, универзитетски професор

Др Зоран Чворовић, универзитетски професор

Др Љиљана Чолић, универзитетски професор

Жељко Чуровић, писац, председник Савеза гуслара Србије

Др Миладин Шеварлић, универзитетски професор

Никола Шијан, продукцијска кућа Хелмкаст

 

УДРУЖЕЊА КОЈА СУ ПОДРЖАЛА РЕЗОЛУЦИЈУ:

 

Породични сабор

Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић"

Српска солидарност

Православна породица

Руско сабрање у Србији

Завет србско-руски

Друштво Цара Николаја

Братство Крстоносци

Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину

Савез Срба из Црне Горе

[1] Извор: Тв Храм

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com